• Geen dieet, maar echt gezond afvallen!
Open

Specialisatie Voeding voor Ouderen

In juni 2019 heb ik de BGN specialisatie Voeding voor Ouderen succesvol afgerond. In deze opleiding wordt er dieper ingegaan op de risico’s van zowel onder- als bovengewicht bij ouderen.

Hoe ouder we worden, hoe groter de kans op ziekten en beperkingen. De ervaren gezondheid en het lichamelijke functioneren nemen af. Meer dan 90% van de 65-plussers woont zelfstandig. De helft hiervan leeft met één of meer chronische ziekten. Coronaire hartziekte, beroerte, artrose en diabetes type 2 veroorzaken het grootste verlies aan gezonde levensjaren. Hierbij is gezonde voeding belangrijk.

Als gevolg van ouder worden, ziekte en verminderde lichamelijke activiteit treedt verlies van spiermassa en spierfunctie op. Dat heet sarcopenie. Sarcopenie gaat gepaard met een verstoorde balans tussen spiereiwitsynthese en afbraak van spiereiwit. Dat zorgt ervoor dat spiermassa verloren gaat. Dit proces begint ergens na het 30e levensjaar en verloopt progressief, zodat het na het 70e levensjaar steeds vaker zorgt voor fysieke problemen. Om sarcopenie te voorkomen of tegen te gaan, zijn spierversterkende activiteiten en het innemen van genoeg eiwit belangrijk.

Meer weten over voeding voor ouderen? Neem dan gerust vrijblijvend contact op.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*