Emotie-eten. Wat is het en ben ik een emotie-eter?
Emotie-eten wil zeggen dat je gaat eten op het moment dat je bepaalde gevoelens ervaart. In plaats van deze te uiten op een manier zoals anderen dat zouden doen, gaat de emotie-eter zijn/haar gevoelens weg eten. Het kan daarbij gaan om allerlei emoties: boosheid, verdriet, angst, onrustig, geïrriteerd of gewoon je niet lekker in je vel voelen.
Emoties hebben we allemaal. De een is zich ervan bewust, terwijl bij de ander spelen emoties een onbewuste rol.
Zodra we bewust zijn van onze emotie-eten kunnen we eraan werken om de verschillende emoties te herkennen, erkennen, accepteren en omturnen naar een gezond eetpatroon.
Welke soorten emotie-eters zijn er?
Er zijn hoofdzakelijk 3 soorten emotie-eters:
Emotie-eter
De emotie-eter eet op het moment dat er (veelal negatieve) emoties bij komt kijken. We hebben verschillende emoties zoals, blijdschap, verdriet, boos, eenzaam of gefrustreerd. Kort gezegd kunnen deze verschillende emoties ons ertoe zetten om gedachteloos voedsel naar binnen te stoppen. Het liefst zoete en/of vette producten.
Externe-eter
Men is gevoelig voor prikkels van buitenaf. Bijvoorbeeld: je loopt langs een bakker loopt en je ruikt de geur van brood. Het kan zelfs voorkomen dat een externe-eter al het water in de mond loopt bij het bekijken van foto’s van voeding. Normaal gesproken zijn we verzadigd na het eten van een maaltijd. Bij een externe-eter is er sprake van een verhoogde gevoeligheid voor voedsel prikkels, ook al ben je verzadigd. Externe-eters zijn moeilijk in staat hun gevoelens van honger en/of verzadiging juist in te schatten.
Lijngerichte-eter
Heel veel mensen hebben weleens een dieet gevolgd om gewicht te verliezen. Vaak gaat het diëten op een onprettige manier, zoals het overslaan van maaltijden of allerlei lekkere voedingsproducten ontzeggen. Zelfs hele maaltijden worden vervangen door poeders, pillen en/of shakes, om maar het gewenste gewicht te krijgen. Hierdoor krijgt de lijngerichte-eter veel te weinig voedingsstoffen binnen. Het resultaat van diëten is vaak het bekende jo-jo effect. Door jezelf zo te ontzien, krijgt op den duur de eetlust de overhand en gaan de remmen los, met alle gevolgen van dien.
Ben ik een emotie-eter?
Misschien herken je je in één van de types emotie-eters. Mogelijk zijn er wel 2 of zelfs 3 types voor jou van toepassing zijn. Dit komt namelijk vaker voor.
Over het algemeen krijgen de emotie-eter, externe-eter en lijngerichte-eter niet de juiste en voldoende voedingsstoffen binnen. Dit kan weer resulteren in diverse lichamelijke en geestelijke klachten. Op lange termijn kunnen er gezondheidsklachten ontstaan door tekorten aan voedingsstoffen, vitaminen en mineralen.
Wat kun je er aan doen?
Belangrijk is om uit te zoeken wat de daadwerkelijke bron is van je emotie-eetgedrag. Als gewichtsconsulente kan ik je hierbij helpen. Zet vandaag nog de eerste stap naar een gezond eetpatroon. Maak gerust een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Deze is gratis en geheel vrijblijvend. Kijk voor meer informatie op www.smakelijkgezond.nl