• Geen dieet, maar echt gezond afvallen!
Open

Hapjes & Dips

Hapjes & Dips

Verantwoorde hapjes & dips

‘s Middags alvast een paar hapjes en dips op tafel? Gezellig met vrienden en familie. Maar dan wel verantwoorde hapjes en dips bij voorkeur. Niet alleen beter voor je gezondheid, maar liggen ook minder zwaar op de maag.

Komkommer kip rolletjes

Ingrediënten

  • 8 plakken komkommer
  • 8 plakjes kipfilet (broodbeleg)
  • 1 geroosterde puntpaprika
  • Hummus zelfgemaakt (kijk bij dips)

 

Bereidingswijze

Schaaf de komkommer met behulp van een kaasschaaf over de lengte in smalle plakken. Smeer deze plakken in met de hummus.

Snijd de plakjes kipfilet in drieën en verdeel deze over de komkommerplakjes met hummus.

Snijd de puntpaprika in dunne reepjes en leg twee reepjes per rolletje over de plakjes komkommer.

Rol vervolgens de komkommer op met de hummus, kipfilet en geroosterde paprika aan de binnenkant. Prik de komkommer-kiprolletjes met een cocktailprikkertje vast zodat ze niet weer uitrollen.

Courgettekoekjes

Ingrediënten

  • 2 courgettes
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 15 gram gesneden bieslook
  • 1 theelepel oregano
  • Een halve theelepel knoflookpoeder
  • Snufje zout en peper
  • 1 ei

Bereidingswijze
Maak de courgettes goed schoon en rasp de courgettes. Doe de geraspte courgette zo’n 20 minuten in een zeef om het vocht eruit te laten lekken. Verwarm de oven voor op 200 graden. Pak de courgetterasp goed samen in een schone theedoeken wring al het vocht eruit.
Leg de courgetterasp in een kom en voeg hier vervolgens de Parmezaanse kaas, bieslook, oregano, knoflookpoeder snufje peper en het ei eraan toe roer het vervolgens goed door elkaar heen. Leg op de bakplaat een velletje bakpapier. Verdeel het beslag mooi in zes stukken en maak hier vervolgens mooie vierkantjes van op het bakpapier.
Laat de courgettekoekjes voor ongeveer 30 tot 40 minuten bakken totdat ze goudbruin zijn. Laat ze daarna 10 minuten afkoelen en serveer ze met een lekkere dip!

Kruidige zoete aardappel met avocado

Ingrediënten

  • 1 zoete aardappel
  • 1 avocado
  • een handje cherry tomaten
  • 1 of 2 el crème fraiche
  • 1 el verse peterselie, fijngehakt
  • 1/2 tl gerookt paprika poeder, of gewoon paprika poeder
  • snufje chili poeder
  • 1 of 2 el citroensap
  • 1 el olie
  • zout en peper

 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Was de zoete aardappel grondig (de schil laten we er namelijk aan zitten) en snijd hem in plakjes van ongeveer een paar millimeter tot een halve centimeter dik.
Doe de plakjes in een kom en bestrooi met gerookt paprika poeder, zout, peper en de olie. Hussel goed door elkaar zodat elk plakje bedekt is met wat kruiden. Leg ze op een bakplaat en zorg dat ze elkaar niet overlappen.
Bak ze in het midden van de oven voor ongeveer 15 minuten tot ze gaar zijn. Zet ze apart om iets af te koelen.

Snijd ondertussen de cherry tomaatjes in plakjes. Prak de avocado fijn in een kom en voeg chili poeder, zout, peper en citroensap toe en meng tot een guacamole. Roer een paar el crème fraiche los in een klein bakje.  Leg met een theelepel een klein beetje avocado op ieder plakje aardappel. Druppel er een klein beetje crème fraiche op en leg er vervolgens een plakje tomaat op. Ga zo door tot alle aardappelschijfjes belegd zijn. Besprenkel het geheel met de verse peterselie en serveer.
Je kunt dit zowel warm als koud eten.

Griekse filodeeghapjes met feta en spinazie

Ingrediënten

  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 200 gr spinazie
  • 150 gr feta
  • 3 takjes tijm, enkel de blaadjes
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 2 tl honing
  • Peper
  • Zout
  • 100 gr filodeeg, circa 5 plakken
  • Olijfolie

 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Verhit olijfolie in de wok en fruit op laag vuur de sjalot. Voeg na 2 minuten de knoflook toe. Fruit zachtjes mee en voeg daarna de spinazie toe. Laat op middelhoog vuur slinken.

Als de spinazie helemaal geslonken is haal je het uit de pan, doe in een vergiet en druk al het vocht eruit.

Hak de spinazie fijn en meng in een kom met de feta, tijm, oregano en honing. Breng op smaak met peper en zout.

Snijd de plakken filodeeg één keer horizontaal en één keer verticaal door midden. Smeer met wat olijfolie

Pak een plak filodeeg en schep aan de onderkant wat van het feta-spinazie mengsel. Rol het filodeeg op. Herhaal tot je alle rolletjes gemaakt hebt.

Leg de filodeeghapjes met feta en spinazie op een bakplaat met bakpapier. Bak zo’n 20 to 25 minuten of tot de filodeeghapjes goudbruin.

Champignon truffel tapenade

Ingrediënten

  • 250 gram kastanje champignons
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ citroen
  • 6 takjes verse tijm
  • 6 takjes verse peterselie
  • 2 eetlepels truffelolie
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Paar snufjes zout

 

Bereidingswijze
Maak de champignons schoon met wat water of een champignonborsteltje. Hak deze zo fijn mogelijk met een groot mes.
Snijd de knoflook en sjalot ook fijn.
Verhit de olijfolie in een pan en bak de ui en knoflook een minuut. Voeg daarna de champignons toe en bak nog eens drie minuten mee.
Voeg daarna de tijmblaadjes en voldoende zout toe en bak nog een paar minuten.
Voeg daarna een theelepel citroensap en de truffelolie toe.
Hak ten slotte de peterselie fijn en roer deze door het geheel. Er kan wat vocht van de champignons vrijkomen, schep dit er even uit voordat je de tapenade in een bakje doet.

Dille-yoghurtdip

 Ingrediënten:

  • 250 ml yoghurt
  • 2 handjes verse dille
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • zout en peper
  • snufje chilipoeder
  • scheutje olijfolie

Bereidingswijze
Doe alle ingrediënten in een hoge komt en neem de staafmixer erbij. Maal tot een gladde en gezonde dipsaus waarbij de kruiden nog te herkennen zijn. Maak het af met een klein scheutje olijfolie.

Mexicaanse guacamole

Ingrediënten

  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 Spaans pepertje
  • 2 avocado’s
  • sap van een limoen
  • olijfolie, flinke scheut
  • 1 tomaat

Bereidingswijze
Verwijder de zaadjes van de peper en snijd het in kleine stukjes. Voeg de knoflook, het limoensap, het vruchtvlees van de avocado’s en een flinke scheut olijfolie toe. Neem de staafmixer en maal de ingrediënten fijn. Verwijder de zaadjes van de tomaat en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Roer deze door de guacamole dipsaus voor een lekkere bite.

Muhammara (gegrilde paprika en walnoot-spread)

Ingrediënten:

  • 300 gr gegrilde paprika – in pot of zelf gegrild 
  • 150 gr walnoten
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 teen knoflook
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl ahornsiroop (Optioneel)
  • 2 el goede olijfolie + extra voor erop

Bereidingswijze

Rooster de walnoten in een droge koekenpan.

Rooster de rode paprika’s indien je dit zelf doet of giet de kant en klaar gegrilde paprika’s in pot af. Verzamel alle ingrediënten in een keukenmachine (of gebruik een staafmixer) en pureer alles tot een egale massa.

Breng op smaak met een snuf peper en zout. Proef even en voeg naar smaak nog wat citroensap toe.

Hummus

Ingrediënten

  • 400 g droge kikkererwten.
  • 1 tl komijn
  • sap van een halve citroen
  • 1/2 chilipeper
  • 1 bosje koriander (of peterselie)
  • 1 uitje
  • 2 tenen knoflook
  • scheut olie

 

Bereidingswijze
Gebruik je droge kikkererwten? Wel ze dan zoals aangegeven op de verpakking (dit duurt lang, dus begin op tijd!). Kook ze vervolgens c.a. 10 mintuutjes. Gebruik je kikkererwten uit blik of pot, spoel ze dan goed af. Als de kikkererwten zacht zijn, doe ze dan samen met de rest van de ingrediënten in een blender. Als het mengsel toch nog wat droog is, voeg dan een klein beetje water of nog een beetje olie toe tot je hem smeuïg genoeg vindt.

Tip: Liever een ander smaakje? Experimenteer met verse kruiden, citroen, pepertjes of gember om jouw hummus net zo lekker te maken als je zelf wilt!

Knoflooksaus

Ingrediënten

  • 4 eetlepels Griekse yoghurt
  • 2 teentjes knoflook
  • verse bieslook
  • verse peterselie
  • Olijfolie, scheutje
  • zout en peper

 

Bereidingswijze

Snij de teentjes knoflook zeer fijn,. Meng vervolgens de Griekse yoghurt met de gesneden knoflook in een kommetje en breng deze op smaak met een scheutje olijfolie, wat verse peper en zout.
Snij de bieslook en peterselie fijn. Garneer dit over de saus heen. Maak het geheel af met een plukje peterselie on top.