• Geen dieet, maar echt gezond afvallen!
Open

Kerstdiner

Kerstdiner

Gezonde hoofdgerechten voor op de feesttafel

Gestoofde kip met rozemarijn

2 personen

 

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 250 gram champignons
  • 2 kippenbouten
  • peper
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • 1 takje rozemarijn
  • 6 aardappelen
  • 400 gram snijbonen

 

Bereidingswijze

Pel de ui en de knoflook en snijd het klein. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakken of in vieren. Neem het vel van de kip en bestrooi de kip met peper. Verwarm de margarine in een braadpan en bak hierin de kip bruin.

Neem de kip uit de pan en fruit de ui en de knoflook in de olie glazig. Voeg de kip weer toe met de champignons. Voeg 200 ml water toe en leg de rozemarijn in de pan. Sluit de pan met een deksel. Laat de kip in 50 minuten gaar sudderen.

Schil de aardappelen en kook ze in een bodempje water in ca. 20 minuten gaar. Maak de snijbonen schoon en snijd ze in ruiten. Kook de snijbonen in weinig water in 10 minuten gaar. Geef de snijbonen en de aardappelen bij de kip.

Gevulde portabella met zoete aardappel en knolselderij

4 personen

 

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 stengel bleekselderij
  • 4 eetlepels vloeibare margarine
  • 1 teentje knoflook
  • 1 blik tomatenblokjes zonder zout
  • Provençaalse kruiden
  • 4 portabella’s
  • 1 bosuitje
  • 200 gram kippen- of rundergehakt
  • peper
  • 750 gram zoete aardappelen
  • 1 kleine knolselderij

 

Bereiding

Pel de ui en snijd hem klein. Was de bleekselderij en snijd de stengels in boogjes. Fruit de helft van de ui en alle bleekselderij in 1 eetlepel margarine zacht. Pers er een half teentje knoflook bovenuit.

Voeg de tomatenblokjes met wat Provençaalse kruiden toe en laat de saus met een deksel op de pan 10 minuten zacht koken. Was de portabella’s en breek de steel eruit. Snijd de stelen in stukjes. Maak het bosuitje schoon en snijd het in ringen.

Fruit de rest van de ui en de stelen van de portabella’s in 1 eetlepel margarine. Bak het gehakt mee gaar en rul. Maak het mengsel op smaak met de bosui, peper en Provençaalse kruiden.

Vul de portabella’s met het gehaktmengsel en plaats ze in de tomatensaus. Laat de portabella’s in 15 minuten gaar worden. Schil de aardappelen en snijd ze in repen. Snijd de knolselderij in plakken, schil ze en snijd ze in repen.

Roerbak de knolselderij en de zoete aardappel een paar minuten in de rest van de margarine en pers het halve teentje knoflook er bovenuit. Laat de groente met een deksel op de pan in 10 minuten gaar worden. Geef de groente bij de portabella’s en de saus.

Kipfilet in parmaham met dadels en noten

4 personen

 

Ingrediënten

  • 4 enkele kip(dij)filets
  • 4 dadels
  • 25 gr gemengde noten, ongezouten
  • 4 plakken parmaham
  • 150 ml plantaardige room
  • 1 ei (wit)
  • 200 ml (versgeperst) sinaasappelsap
  • 5 ml Grand Marnier
  • 1 el maizena/boekweitmeel/arrowroot + 2 el water
  • zout
  • peper
  • bieslook

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de kipfilets op een plank en leg er een stuk huishoudfolie overheen. Gebruik nu de platte kant van het blad van het grote mes om de kipfilets plat te drukken.

Doe in een vijzel of keukenmachine de noten en maal deze fijn. Doe er de dadels bij, en meng mee tot het een dikke, ietwat plakkerige puree wordt. Leg 4 plakken parmaham naast elkaar en leg op elke plak een stuk kipfilet in het midden. Meng 50 ml room met 1 eiwit en voeg zout en peper toe. Bestrijk de kipfilets met dit mengsel. Neem ongeveer een eetlepel van  het noten/dadelmengsel en strijk dit uit over de room. Dit is wat plakkerig, dus druk zachtjes aan. Daarna vouw je de plakken parmaham om de kipfilet heen, zodat het hele pakketje ingepakt is.

Gebruik een stuk aluminiumfolie van circa 50 cm. Bekleed de ovenschaal met aluminiumfolie, laat aan beide uiteinden voldoende folie overhangen zodat je straks de kipfilets kan bedekken met folie. Leg de kipfilet pakketjes in de schaal en gebruik het overhangende aluminiumfolie om de kipfilets af te dekken. Vouw eerst het ene uiteinde van het folie losjes over de kipfilets en daarna het andere uiteinde losjes over het folie. Druk aan de randen iets aan, maar zorg dat er in de schaal ruimte blijft voor de kip. Schuif de schaal de oven in en laat de kip rustig gaar worden in zo’n 40 minuten (kijk tussendoor even, elke oven is anders).

Saus: breng de sinaasappelsap aan de kook en roer hier 100 ml room doorheen. Schenk ook de likeur erbij en kook het geheel ongeveer 3 minuten. Maak een papje van de maizena/boekweitmeel/arrowroot met koud water. Bind de saus licht door dit papje toe te voegen aan de sinaasappelroom, blijf roeren en toevoegen tot de gewenste dikte.

Serveer de pakketjes van kipfilet in parmaham met dadels en noten op een grote schaal, knip wat bieslook boven de schaal en schenk alvast wat van de saus erover heen. De resterende saus zet je op tafel, zodat iedereen naar wens kan gebruiken.

Kalkoenrolletjes met truffelpesto

4 personen

 

Ingrediënten

  • 4 kalkoenfilets
  • 1 potje truffelpesto 
  • 1 bol mozzarella
  • 8 plakken Parmaham
  • 6 kleine tomaatjes
  • verse basilicum
  • boter om in te bakken

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet de ovenschaal in met boter. Leg de kalkoenfilets op een schoon werkblad of op een snijplank. Besmeer elke filet met een flinke eetlepel truffelpesto.

Snij de mozzarella in plakken en daarna in reepjes. Leg op elke kalkoenfilet een paar reepjes mozzarella. Zorg dat de zijkanten van de filets vrij blijven. Als je straks rolletjes gaat maken, is het niet de bedoeling dat alle mozzarella eruit loopt.

Leg per kalkoenfilet 2 plakjes ham klaar. Leg de plakken naast elkaar en zorg dat ze elkaar iets overlappen. Leg de kalkoenfilet een beetje schuin op de plakken ham en begin te rollen. Je hebt aan de zijkanten nog een stukje ham over, dit vouw je naar binnen.

Gebruik nu een stuk keukentouw om de kalkoenrolletjes met truffelpesto in te binden. Zo vallen de pakketjes niet uit elkaar. Zorg ervoor dat de zijkanten ook stevig ingebonden zijn. Leg de involtini di tacchino nu in de ovenschaal. Snij de tomaatjes doormidden en leg deze ook in de ovenschaal.

Schuif de kalkoenrolletjes met truffelpesto in de voorverwarmde oven en bak ze in zo’n 30 minuten gaar. Garneer met wat verse basilicum.

Champignon truffel tapenade

Ingrediënten

  • 250 gram kastanje champignons
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ citroen
  • 6 takjes verse tijm
  • 6 takjes verse peterselie
  • 2 eetlepels truffelolie
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Paar snufjes zout

 

Bereidingswijze
Maak de champignons schoon met wat water of een champignonborsteltje. Hak deze zo fijn mogelijk met een groot mes.
Snijd de knoflook en sjalot ook fijn.
Verhit de olijfolie in een pan en bak de ui en knoflook een minuut. Voeg daarna de champignons toe en bak nog eens drie minuten mee.
Voeg daarna de tijmblaadjes en voldoende zout toe en bak nog een paar minuten.
Voeg daarna een theelepel citroensap en de truffelolie toe.
Hak ten slotte de peterselie fijn en roer deze door het geheel. Er kan wat vocht van de champignons vrijkomen, schep dit er even uit voordat je de tapenade in een bakje doet.

Varkenshaas met spek in witte wijnsaus

4 personen

Ingrediënten

  • 500 gr varkenshaas
  • 12 plakjes ontbijtspek
  • 12 takjes verse salie
  • 50 gr boter
  • 1 glas witte wijn
  • 250 ml slagroom
  • Peper

Bereiding

Haal de varkenshaas een uur voordat je deze gaat bereiden uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kan komen.

Snij met een scherp mes de varkenshaas in plakken van ongeveer 3 cm. Kijk even hoe dit voor jou werkt, uiteindelijk wil je 12 gelijke plakken hebben.  Leg de plakken varkenshaas aan de gesneden kant op een schoon werkblad en wikkel hier een plak ontbijtspek omheen. Leg het takje salie op het ontbijtspek en bind dan vast met een stukje touw.

Verwarm 50 gr boter in de koekenpan. Laat de boter lichtbruin worden. Leg voorzichtig de varkenshaas met spek in de pan. Bak beiden kanten in zo’n 3 minuten goudbruin.

Schep de varkenshaas met spek uit de pan en leg op een schaal. Dek af met aluminiumfolie zodat het vlees rustig kan nagaren.  Laat de pan op het vuur staan en maak deze verder niet schoon. Schenk in de warme pan een glas witte wijn en laat even koken. Schenk dan de slagroom bij de wijn en draai het vuur laag.

Laat de witte wijnsaus iets indikken en serveer bij de varkenshaas met spek.

Ravioli gevuld met spinazie en ricotta

4 personen

Ingrediënten

  • 1 kilogram verse spinazie of 500 gram diepvriesspinazie
  • 1½ zakje verse basilicum in reepjes gesneden
  • 3 eetlepels olijfolie met truffelaroma
  • 200 gram ricotta kaas
  • 75 gram Parmezaanse kaas
  • Zwarte peper en nootmuskaat
  • 8 verse lasagnabladen, bereid zoals op de verpakking aangegeven
  • 3 bosuitjes in ringetjes
  • 1 zakje veldsla (75 gram) schoongemaakt
  • 1 eetlepel margarine
  • 1 bekertje slankroom (200 milliliter)

Bereiding

Oven voorverwarmen op 175 graden.

Spinazie in een laagje kokend water snel laten slinken. Giet de groente af en pers er zoveel mogelijk vocht uit. Meng de ricotta erdoor, dan de nootmuskaat, peper en zout, de eidooiers en de Parmezaanse kaas.  Bakplaat bekleden met bakpapier. De gekookte bladen lasagne op de bakplaat leggen. Leg op steeds 5 cm afstand een koffielepel vulling op de lasagnebladen. Leg de tweede lap deeg erover en druk rondom de vulling goed aan. Er mogen geen luchtbellen tussen zitten.

Snijd de pasta met een deegwieltje in mooie vierkantjes. Tot gebruik afdekken met huishoudfolie. Saus, bosui, veldsla en rest basilicum door elkaar scheppen en ca. 2 minuten zachtjes smoren. Slankroom toevoegen en met staafmixer alles pureren tot gladde saus. Op smaak brengen met zout, peper en snufje nootmuskaat.

De ravioli in 5 tot 7 minuten door en door heet laten worden in de oven. Veldslasaus zachtjes opnieuw verwarmen.  Op borden laagje saus scheppen. Op elk bord 2 ravioli ‘s leggen. Beetje saus erover schenken en garneren met geraspte kaas en een blaadje basilicum.

Forel gevuld met krab

4 personen

Ingrediënten

  • 4 forellen (schoongemaakt door de visboer)
  • 1 citroen
  • 1 glas droge witte wijn
  • pittige mosterd
  • zout en peper
  • boter om in te vetten
  • Vulling
  • 1 blikje krab (200 gram)
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 20 gram zachte boter
  • 1 ei, losgeklopt
  • handje verse dille, fijngehakt
  • 2 eetlepels paneermeel/broodkruim
  • 1 eetlepel vers citroensap
  • zout en peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C. Meng alle ingrediënten voor de vulling door elkaar tot een smeuïge massa. Bestrooi het binnenste van de forellen met zout en peper. Besprenkel met wat vers citroensap en wrijf in met mosterd. Vul elke holte op met ¼ deel van de vulling.

Vet de bodem van een braadslee goed in met boter. Leg de forellen er naast elkaar in, met de vulling naar beneden. Giet de witte wijn erbij en bak in ca. 20 minuten gaar in de oven.

Serveren: Schep de vissen voorzichtig over op 4 grote platte borden. Lekker met wortelen en gepofte aardappel!

Zalmcarpaccio

4 personen

Ingrediënten

  • 400 gram verse zalmfilet in fijne plakjes
  • 1 theelepel grof zout
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • Kappertjes
  • 1 theelepel verse tijm
  • 1 theelepel peperbollen
  • Basilicumblaadjes

Bereiding

Plet het zout met de helft van de peper fijn in een vijzel en meng dit met de tijm. Meng de olijfolie met het citroensap. Voeg er het kruidenmengsel bij en roer het goed door elkaar met een vork.

Leg de plakjes zalm op een schotel en giet het oliemengsel hierover tot alles goed bedekt is. Dek af met huishoudfolie en laat minstens drie uur rusten in de koelkast.

Haal de zalm uit de koelkast. Leg voor het opdienen de rest van de peperbolletjes erop en decoreer de schotel met kappertjes.