• Geen dieet, maar echt gezond afvallen! Bel: 0499 - 700 252
Open

Desserts

Desserts

Gezonde nagerechten voor op de feesttafel

Toetjes!

Wie is er niet dol op toetjes? Maar vaak zitten ze boordevol met verborgen suikers, vetten, kleurstoffen enz. Als je zelf je toetjes gaat maken, weet je wat je eet. Wel zo lekker!

Sinaasappel kwark pudding

2 personen

Ingrediënten

  • 2 blaadjes gelatine
  • 2 sinaasappels
  • 2 eetlepels (sinaasappel)jam zonder suiker
  • 200 gram magere kwark
  • olie
  • 1 sinaasappel

Bereidingswijze

Week de gelatine 10 minuten in ruim koud water.

Pers 1 sinaasappels uit. Verwarm de helft van het sinaasappelsap. Knijp de gelatine goed uit en los de blaadjes op in het hete sap. Voeg de rest van het sinaasappelsap toe. Roer het gelatine-sapmengsel en de jam door de kwark.

Bestrijk een puddingvorm of kom dun met olie. Meng alles luchtig door elkaar en schep het mengsel in de vorm. Laat de pudding op een koele plaats opstijven.

Snijd de andere sinaasappel in dunne plakken en halveer ze. Stort de pudding op een schaal en garneer met de plakken sinaasappel.

Bananenijs

2 personen

Ingrediënten

  • 2 bevroren bananen
  • 4 eetlepels (plantaardige) melk
  • 4 zachte dadels of 4 eetlepels dadelpasta
  • Handjevol gewelde amandelen (nachtje in water laten staan zodat je maag de amandelen beter kan verteren)

Bereidingswijze

Doe de bananen samen met de plantaardige melk in je keukenmachine en laat deze draaien tot je een dikke crème overhoudt.

Voeg vervolgens de dadels en de amandelen toe en mix nog even een minuutje zodat alle ingrediënten goed zijn opgenomen.

Garneer met diverse fruit.

Appeltrifle

2 personen

Ingrediënten

  • 1 appel
  • 200 tot 250 ml Griekse yoghurt (0%)
  • Snuf kaneel
  • 2 eetlepels agavesiroop of honing
  • 2 eetlepels grof gehakte walnoten
  • 4 eetlepels granola (recept staat op mijn website)

Bereidingswijze

Snijd de appel in blokjes en bak in een pannetje met de grof gehakte noten, 1 eetlepel agave of honing en een snufje kaneel. Meng de yoghurt met een flinke snuf kaneel en 1 eetlepel agave of honing. 

Schep wat granola op de bodem van een potje of glaasje. Schep wat van de kaneel yoghurt er op. Verdeel dan wat granola en appel en walnoten stukjes er op. Maak daarna weer een laag van yoghurt en eindig met de appel. Garneer de toetjes met wat kaneel.

Amandeldessert met granaatappelpitjes

2 personen

Ingrediënten

  • 2 eidooiers
  • 3 tl stevia
  • 500 ml amandelmelk
  • vanillestokje
  • kaneelstokje
  • 2 kardemompeulen
  • 4 blaadjes gelatine
  • 30 g amandelschaafsel
  • granaatappel
  • evt. 1/2 tl amandelextract

Bereidingswijze

Laat de gelatine weken in koud water en verwarm daarna de melk. Schraap het merg uit het vanillestokje en voeg dit samen met het vanillestokje, het kaneelstokje en de kardemompeulen toe aan de melk. Breng de melk aan de kook en laat het ongeveer zes minuten zachtjes pruttelen. Klop in een kommetje de eidooiers luchtig en voeg hier de stevia aan toe. Voeg hier eventueel nog het amandelextract aan toe voor een extra amandelsmaak.

Haal de pan met melk van het vuur en haal de kardemompeulen, het vanille- en kaneelstokje eruit. Voeg de gelatine toe aan het mengsel en roer goed door. Voeg vervolgens de eidooiers toe aan dit mengsel en roer weer goed. Giet de mengsels in mooie dessertschaaltjes en zet deze minimaal drie uur in de koelkast om op te stijven. Voeg net voor het opdienen de granaatappelpitjes en het amandelschaafsel toe. 

Kokos chocolademousse

2 personen

Ingrediënten

  • 75g hazelnoten
  • 1 blik kokosmelk (400 ml)
  • 2 el cacao
  • 85g dadels zonder pit
  • 1 tl vanille
  • snufje zout
  • optioneel als toppings: gehakte hazelnoten, 80 %pure chocolade en een beetje geroosterde kokosschaafsel

Bereidingswijze

Laat de hazelnoten minstens een uur weken in water, het liefst een hele nacht. Doe daarna alle ingrediënten, behalve de toppings, in een blender en mix het tot een geheel. Zorg er echt voor dat het helemaal glad gemixt is en er niet stukjes dadels of hazelnoot in zitten. Dit duurt een paar minuten en maak je geen zorgen als het mengsel daardoor een beetje warm wordt.

Doe het mengsel in leuke glaasjes en laat het dan een paar uur afkoelen in de koelkast. Versier de kokos chocolade mousse met schaafsel van 80% pure chocolade, grof gehakte hazelnoten en wat geroosterde kokosschaafsel .

Mangotaart met amandelbodem

Ingrediënten

Voor de bodem:

  • 100 gr amandelmeel. (Maal in je keukenmachine amandelen fijn)
  • 100 gr havermout 
  • 3 el honing
  • 3 el kokosolie
  • 1 tl bakpoeder
  • snuf zout

Voor de vulling:

  • 600 gr yoghurt – kokosyoghurt voor lactosevrije variant
  • 4 el honing
  • 6 blaadjes gelatine
  • 2 el citroensap
  • 100 gr mango

Voor de bovenlaag:

  • 200 gr mango
  • 1 el honing
  • sap van 1/2 citroen
  • 2 blaadjes gelatine

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 170 graden en bekleed een springvorm (van 18 cm) met bakpapier. Vet de randen in met een beetje kokosvet.

Doe de ingrediënten voor de bodem in een kom en kneed alles met je handen tot een mooi deeg. Als het deeg te droog is voeg je een klein scheutje water toe. Bekleed de vorm met het deeg en prik met een vork een aantal gaatjes in de bodem. Zet de vorm voor een kwartiertje in de oven.

Ga verder met de vulling. Roer de honing door de yoghurt en bewaar een klein beetje van dit mengsel in een apart bakje, zo’n 2 eetlepels. Week de blaadjes gelatine in een bakje koud water.

Breng het citroensap in een pannetje bijna aan de kook. Zet het vuur uit, knijp de blaadjes gelatine uit en roer dit door de citroen. Blijf roeren om klontjes te voorkomen. Schenk beetje bij beetje de yoghurt bij de citroen en blijf goed roeren. Schenk de helft van dit mengsel in de springvorm. Zet de vorm even in de koelkast zodat alles op kan stijven.

Pureer alle mango tot puree en schep 100 gram door de overgebleven helft van het yoghurt mengsel. Als de eerste laag uit de koelkast stijf genoeg is schenk je de tweede laag eroverheen. Zet de taart daarna weer in de koelkast.

Week de twee velletjes gelatine weer in een bakje koud water. Roer de overige 200 gram mango puree door de honing en het citroensap. Warm dit op in een pannetje, knijp de blaadjes gelatine uit en meng dit erdoorheen. Als de taart uit de koelkast goed is opgesteven schenk je het mango mengsel eroverheen.

Pak de apart gehouden yoghurt erbij, giet deze over het mangomengsel en maak met een vork mooie verschillende lijnen. Die jij mooi vindt.

Laat de taart een paar uur opstijven in de koelkast.